Haber

Çakırözer: “Tüm baskılara rağmen haber alma hakkını her şeyin üzerinde tutan gazeteciler her zaman olmuştur ve olacaktır”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda; “Tüm baskılara rağmen, halkın haber alma hakkını her şeyin üzerinde tutan gazetecilerimiz her zaman var olmuştur ve olacaktır. O yiğit meslektaşlarımı, emeklerini, emeklerini selamlıyorum. Kimse merak etmesin, 2019’da Türkiye’ye demokrasi gelecek. 2023 hukuk gelecek, basın gelecek.” Özgürlük gelecek. Bu ülkedeki tüm sansür, yasak ve karartmalara son verecek, aydınlık yarınlara hep birlikte ulaşacağız” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bugün TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Çakırözer, şunları söyledi:

“Kutlanacak bir şey yok: Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. AKP Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Türkiye basınının yirmi yıllık döneminde; Daha bağımsız, daha özgür ve hatta seviye atladığını söylese de gerçekler hiç de öyle değil. Bugün gazetecilerin günü ama kutlanacak bir şey yok.

Çünkü gazeteciler ölüm tehdidi altındadır. Ses Kocaeli gazetesi sahibi Güngör Arslan 2022’de öldürüldü. Kayseri, Ordu, Konya, Mersin ve diğer yerlerde 18 gazeteci daha sular altında kaldı ama ne olacak? Bütün bu saldırılar cezasız kalıyor, gazetecileri sokak ortasında dövenler toplumsal çıkarları nedeniyle cezasız kalıyor. Gazetecileri tehdit eden iktidardaki belediye başkanları 1300 lira ödeyerek kurtulabiliyor.

BU ÜLKEDE BİR GÜNDE 2 KEZ GAZETECİ GÖZALTI GÖRDÜK: Gazeteciler zindanlarda olduğu için kutlama yapamıyorlar. Geçen yıl 505 kez haberlerini, yani özgürlüklerini yargıç önünde savunmaya zorlandılar. Yani bugün 10 Ocak, Seçkin İmrek hakim karşısına çıkıyor, ilişki ‘Sarayda 13 resmi uçak var da neden ateş uçağı yok?’ O sordu. Geçen yıl 80 gazeteci gözaltına alındı. Bu sabah Sezgin Kartal’ın evi basıldı ve gözaltına alındı. Bu ülkede bir günde iki kez gözaltına alınan gazeteciler gördük. Biliyorsunuz biz burada reform yapıyoruz derken ‘gazeteciler artık tutuklanmayacak’ lafı tam bir zırvalık. Her yerde sonuncuyuz ama dünyada gazeteci tutuklamalarında ilk beşteyiz.

SANSÜR YASAĞININ İLK MAĞDURU YİNE BİR GAZETECİ OLDU: 2022’de 30 gazeteci tutuklandı. Diyarbakır’da 16, Ankara’da 9 gazeteci cezaevlerinde aylardır iddianame bekliyor. Belgeselci Sibel Tekin, vurulduğu sırada polis arabasının çıkması nedeniyle bir aydır Sincan’da. Dezenformasyonun önüne geçmek için çıkardığınız sansür yasasının ilk kurbanı yine gazeteci oldu. Sinan Aygül, Bitlis’te bir hafta tutuklu kaldı. Bütün bu baskılara rağmen iyi ki gazeteciler var.

NASIL DUYACAĞIZ, NASIL BİLECEĞİZ? Gazeteci Timur Soykan olmasa 6 yaşındaki gelinlik giymiş bir kızın başına gelenleri biz nasıl duyacaktık? Cemevindeki baskılar sonucu yaşamına son veren Enes Kara’nın feryadını Elazığlı basın çalışanı Faik Akgün olmasaydı biz nasıl bilecektik? Ancak her iki gazetecinin ödülü de aldıkları sayısız ölüm tehdididir.

CESUR KALEMLER OLMADAN ASLA ÖĞRENEMEZDİK: Gazetecinin işini yapması copla ve şiddetle engellendiği için kutlama yapamıyorlar. 1 Mayıs, 1 Eylül, 25 Kasım’da Seyahat davası, Cumartesi Anneleri, adalet nöbeti ve onlarca eylem ve mitingde 100’den fazla gazeteci polis şiddetiyle işini yapması engellendi. Kutlayamıyorlar çünkü iktidardaki bakanlar, saray şirketi siyasi baskı altına aldıkları yargı aracılığıyla gerçek, belgelenmiş her habere dava açıyor, yalanlama gönderiyor. Aslında habere gerek yok, sarayın bir damadı konuğuna sorduğu soru nedeniyle gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV’ye 150 bin liralık tazminat davası açtı. Sarayın diğer damadı, adının bile geçmediği haber için tekzip yayınladı. Bütün bunlara rağmen iyi ki gazeteciler var. Çiğdem Toker gibi yiğit kalemler olmasaydı, İstanbul AK Parti’nin elindeyken, toplam 847.5 milyon liralık imkan ve desteğin nasıl olup da yandaş vakıf ve derneklere aktarıldığını asla öğrenemeyecektik.

İşyerleri sansür ve karartma altında olduğu için kutlayamıyorlar. 2022 yılında Halk TV, Tele 1, KRT, FOX TV ve Flash TV’ye toplam 17 milyon 335 bin lirayı bulan 54 ceza kesildi. Hükümetin yanındaki kanallara 4 görünür para cezası. RTÜK neler yapmadı… Sağlık sektöründe şiddet mağduru hekim Ekrem Karakaya hakkında yayın yapan kanallara, Genel Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu ve Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel’in açıklama yapması nedeniyle ceza verdi. Cemo türküsü programı karartıldı. Sezen Aksu’nun müziği yasaklandı. Hayat pahalılığı ve zam haberi yapılmasın diye uyarı bile gönderdiler. Gazetelere yönelik hukuksuz reklam ambargoları devam ediyor. Hukuka aykırı erişim engelleme kararları ile 84 milyon kişinin bilgi edinme hak ve özgürlüğü de hiçe sayılıyor.

EĞER BİLMEK İSTİYORSAN: Türkiye’de yüzlerce belgeli habere ulaşamıyorsunuz çünkü AK Parti’nin SPK ve Borsa İstanbul’daki oyunları unutulsun istiyorlar. Yüksek Hızlı Tren ihalesinde belgelenen rüşvet iddiaları bilinmemeli. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na hapis cezası verilmeli ama hakim ve savcının AKP’lilerle fotoğrafları ifşa edilmemeli. Bakanlıklardaki üst düzey isimlerin FETÖ bağlantıları bilinmemeli. Cumhurbaşkanı’nın ailesi, avukatları ve bürokratlarıyla ilgili her iddia, her haber bir an önce yok edilmelidir. Bu saray Türkiye’de beyin göçü haberlerine bile yasak getirdi. Gazeteciler işsiz oldukları için kutlama yapamıyorlar. Her yıl binlerce mezun gazeteci çıkıyor ama onları istihdam edecek Anadolu gazeteleri, radyoları, televizyonları birer birer yok ediliyor. Şimdi resmi duyuru çubuğunu kullanarak sitelerini yok ediyorlar.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ 2023’TE GELECEK: Umutsuzluğa yer yok. Tüm bu baskılara rağmen Türkiye’de halkın haber alma hakkını her şeyin üzerinde tutan gazetecilerimiz her zaman olmuştur ve olacaktır. O cesur yürekli meslektaşlarımı, emeklerini ve emeklerini selamlıyorum. Kimse merak etmesin 2023’te Türkiye’ye demokrasi gelecek, hukuk gelecek, basın özgürlüğü gelecek. Bu ülkedeki tüm sansür, yasak ve karartmalara son verecek, aydınlık yarınlara hep birlikte ulaşacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu