Haber

CHP kongresinde ‘ateş gömleği’ giyenlerin gündemi: ‘Zor seçim’

ANKARA – Seçimlerin ardından ‘değişim’ talebinin arttığı CHP’de yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ilk toplantısını yaptı. 28 Mayıs’tan bu yana bir dizi görüşme ve ikili görüşmenin yapıldığı CHP’de seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler yerini büyük kongre ve yerel seçimlere bıraktı.

Kongre sürecinin başlamasını sağlayan ve il ve ilçe kongrelerinin başlamasına karar veren CHP kurmaylarına göre kongrenin ne zaman yapılacağına ilişkin yanıt “zor bir seçimden” geçiyor. Yeni MYK’da görev alacak kişiler “ateşten gömlek” giydiklerini söylerken, yerel seçimlerdeki başarının sırrı için de parti içindeki istikrara işaret ediyor.

‘DİNAMİZM İHTİYACI’

CHP’de merakla beklenen yeni MYK, Kılıçdaroğlu tarafından “değişim” göstergesi olarak nitelendirildi. Çoğunluğu yenilenen ve bazı birimleri kapatılan yeni MYK’nın ilk toplantısında gündem partinin kongre süreci oldu.

Edinilen bilgilere göre, heyetler nasıl bir yol haritasının benimsenmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu. Parti teşkilatının talepleri doğrultusunda “dinamizm” gerektiğini vurgulayan CHP’lilere göre mahallelere kurulacak sandıklar, bu süreçte ortaya çıkan umutsuzluğu kırma etkisi yapacak. İl ve ilçelerde yapılacak kongrelerin startını veren ve delege yapısının yeniden belirleneceği CHP’de kongre için iki farklı görüş var.

‘DÖRT AY SONRA KONGRE DEVAM EDİYORDU’

Mayıs 2023 seçimleri nedeniyle büyük kurultayın Temmuz ayına ertelenmesi durumunda parti yeni yönetimle Mart 2024 yerel seçimlerine gidecek. Partinin ikinci yolu ise “hukukî dayanak” var diyerek büyük kurultayın seçim sonrasına ertelenmesi ihtimalidir.

Kongreyi “zor bir seçim” olarak nitelendiren bazı CHP kadrolarına göre MYK’nın ilk toplantısında alınan karar çok net. MYK üyesi bir CHP’li, yerel seçimler öncesi partisinin büyük kongreye gideceğine işaret ederek, “Kongre takvimi başladı; Dört aylık dönem büyük kongrenin takvimidir. 4 ayın sonunda kongre yapılacak” dedi. Bu görüşe göre CHP sonbaharda yani ekim ortasında kongreye gidebilir.

‘DÖRT AY SONRAKİ TABLO İHTİYAÇ OLDUĞU GİBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR’

CHP’de kongre sürecinin başlamasına rağmen kongreye gitmemek ve yerel seçimleri ileri bir tarihe ertelemek de bir seçenek olarak masada.

Yerel seçimlerin Kılıçdaroğlu liderliğinde yapılabileceğinden bahseden bazı partililer, “zor seçim”in nedeninin Türkiye’nin siyasi koşullarından kaynaklandığını belirtiyor. “Dört ay sonra tablonun gerektirdiği şekilde” hareket edilebileceğini ve bu yönde bir kongre kararı alınabileceğini belirtenler, “zor seçimin” süreç içinde netleşeceğini belirtiyorlar.

‘İKİ FARKLI PARTİ MECLİSİNİN ADAYLARI’

CHP’de kongre sürecinde etkili olan bir diğer konu da belediye başkan adaylığı süreci. CHP’nin tüzüğüne göre belediye başkan adayları Parti Meclisi’nde alınan kararla belirleniyor.

Kongrenin yapılması halinde Parti Meclisi’nin mağlup olacağından bahsedenler, bu karar alınmadan belediye başkan adaylarının belirlenmesinin “iki farklı Parti Meclisi adayı” gibi bir durumu ortaya çıkarabileceğini ve bunun sorun yaratabileceğini söylüyorlar.

İttifakların durumu gibi unsurları hatırlatan heyet, kongre kararının adaylık tartışmalarını da sonlandıracağını, böylece seçmenin ikna edilmesine daha fazla odaklanılabileceğini belirtiyor.

İMAMOĞLU DENGE

CHP’de kurultayın bir diğer adı da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve atacağı adımlar oldu.

Seçimlerin ardından ‘değişim’ açıklamasıyla partisine işaret ettiği yorumlarında bulunulan İmamoğlu, bu süreçte CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile iki görüşme gerçekleştirdi.

Bu toplantıların yeni MYK’nın yapısında belirleyici olacağı yönündeki beklentilerin aksine CHP’de İmamoğlu’na yakın kişilerin yeni A-Takım’da yer almadığına dair yorumlar var.

İmamoğlu’nun yapılacak kongrede CHP Genel Başkanlığı’na aday olup olmayacağı sorusu gündemde kalırken, bir partili, “İmamoğlu’nun atacağı adım veya adımlar kongre sürecini de etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

İmamoğlu’na yakın kişilerin kongre sürecinde etkili olan delegelerle temas kurduğu bilgisinin edinildiği CHP’de, kongre sürecinde İmamoğlu’nun istikrarı da dikkate alınıyor.

“SINAV”

CHP’nin yeni MYK’sında yer alan bazı isimler ‘yeni yüzlere’ ihtiyaçtan bahsederken, seçimlerin kaybedilmesinin ardından söz konusu görevi kabul etmeyi de ‘ateşten gömlek giymek’ olarak tanımlıyor.

Zor bir görev üstlendiklerini belirten bir MYK üyesi, yeni MYK’nın yapısına yönelik eleştiriler hakkında, “Seçmen görecek ki katkı sağlayamayacağımız ön yargısını kıracağız. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

İNSAN HAKLARI ALANINA NE OLUYOR?

CHP’de yeni açıklanan MYK’da kaldırılan çalışma alanlarından biri de insan haklarıydı. Yeni A Takımı’nda ‘İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcılığı’ birimine yeni atama yapılmadı.

Bu duruma herhangi bir tepki verilmemesi gerektiğini belirten heyet, bu alanın tüm genel başkan yardımcılarının sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu’na bu konuda doğrudan tavsiye verebilecek bir kişinin de görevlendirilebileceği öğrenildi.

EĞİTİM ALANI GERİ GELEBİLİR

CHP’nin önceki MYK’sındaki bir diğer alan da ‘Eğitim Politikaları’ydı. Lale Karabıyık’ın yürüttüğü bu alan yeni MYK’da yer almazken, Karabıyık Patron Teşkilatlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak atandı.

Edinilen bilgiye göre, eğitim alanının MYK’ya alan olarak kazandırılabileceği ve Karabıyık’ın görevinin genişletilebileceği öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu