Haber

Emine Erdoğan: Siirt’in yerel mirasına sahip çıkmak, küresel değerler üreten bir ülke olmamızı sağlar

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Siirt gibi sayısız değere sahip tüm Anadolu şehirlerimizin yerel mirasına sahip çıktığımız ölçüde küresel değerler üreten bir ülke olacağımıza inanıyorum. bunları gelecek nesillere aktarmayı başarıyoruz.”

Emine Erdoğan, Siirt Vakfı’nın Fatih’teki Neslişah Sultan Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Siirt Kadınlarıyla Buluşma” programına katıldı. Kendisinin de Siirtli olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, çocukluğundan bu yana Siirt’le olan bağının hiç kopmadığını, aksine güçlendiğini söyledi. Siirt’in kültürel zenginliğini koruyarak geleceğe taşımanın bir görev olduğunu kaydeden Erdoğan, “Siirt’te tanıştığım kadınlar, el becerileri ve işlerindeki hünerleriyle güzel birer örnek olarak hafızamda yer etti. Değer veriyorum. Çocukluğumdan bu yana memleketime dair edindiğim tüm izlenimler, yaşadığım deneyimler, gezdiklerim, gördüklerim.” “Onu değerli hazineler gibi kalbimde ve hafızamda taşıyorum.” dedi. Erdoğan, “Mirasçısı olduğumuz bu coğrafyanın kendine has değerleri vardır. Dünyada eşsiz güzellikleri barındıran Siirt’imize sahip çıkmayı vatan sevgisinden daha önemli görmeliyiz.” söz konusu.

“KÜRESEL DEĞER ÜRETEN BİR ÜLKE OLACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Emine Erdoğan, Türkiye coğrafyasının kendine özgü değerlere sahip olduğunu vurgulayarak, her kültür ve mezhepten insanın yer bulduğu, farklı dilleri konuşan toplulukların sevgi dilinde buluştuğu Siirt’in, kardeşlik iklimini yaşattığını ifade etti. Yüzyıllardır dünyaya örnek olmak. Siirt’in tarihi dokusu, binaları, hamamları, yüzyıllardır kullanılan Billoris Garnave’si ve Tillo’nun eşsiz mimarisiyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın kültürel mirası olduğunu belirten Erdoğan, “Bütün Anadolu şehirlerinin sayısız tarihi eseri var. Siirt gibi değerlerin de yerel mirası var.” Başarıyı yakaladığımız ve gelecek nesillere aktarmayı başardığımız ölçüde küresel değerler üreten bir ülke olacağımıza inanıyorum. Türkiye Dokuma Atlası Projesi’nde kaydettiğimiz ve uluslararası tanıtımını yaptığımız şal şepik kumaşı üretiminde son dönemde yakaladığımız ivme bu bağlamda özellikle kıymetli. Pervari balı, tiftik battaniyesi, Tillo “Burada sayamadığım sanat eserleri, perde pilavı, kiteli, çokat ve daha birçok yöresel ürünü dünya standartlarında bir kaliteye ulaştırmak için hep birlikte çalışmalıyız.” dedi.

ERDOĞAN ŞAL KUMAŞ DOKUMA TEZGAHINI DENETLEDİ

Siirt Vakfı’nın kurduğu ve titizlikle koruduğu bağlarla çok değerli bir görev üstlendiğini belirten Emine Erdoğan, “Siirt’in zenginliklerini ülkemize ve dünyaya gururla tanıtırken, hayırseverliğin sınırlarını da tüm dünyaya genişletiyor. Afrika’ya uzattığınız kardeşlik sayesinde, insanlık ailesinin kalpleri birleşiyor.” “İçimizi ısıtacak köprüler kuruyor.” dedi.

Erdoğan, vakfın gençlerin eğitimine ve sosyal hayata katılımlarına destek verirken, toplumun güçlenmesine de değerli katkılar sağladığını belirtti. Siirt Vakfı’na düzenledikleri toplantıdan dolayı teşekkür eden Erdoğan, vakfın hayır hizmetlerinin giderek artmasını diledi. Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü, konuşmasında Siirt’in antik bir kent olduğuna vurgu yaparak vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Erdoğan’a günün anısına Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü ve Siirt Vakfı Kadın Kolları Başkanı Selma Altınok tarafından ipek el dokuması seccade hediye edildi. Emine Erdoğan daha sonra katılımcılarla aile fotoğrafı çektirdi. Etkinlik alanında Siirt yöresel eserlerinin sergilendiği stantları gezen Erdoğan, şal şepik kumaş dokuma tezgâhını inceledi, ardından dokuma kumaşın kesitini yaptı. Emine Erdoğan daha sonra doğal yöntemlerle kumaş boyama üretimini inceleyerek şal şepik kumaşından yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu