Evden Çalışmanın Ofise Göre Daha Verimsiz Olduğu Ortaya Çıktı: İşte Araştırma Sonuçları
2020 yılında ortaya çıkan COVID-19 pandemisi, dünyanın değerli bir bölümünün ofislerden uzaklaşmasına ve evden çalışma sistemini benimsemesine neden oldu. Pandeminin etkileri ortadan kalkmış olsa da bazı şirketlerde bu çalışma sistemi devam etti.
ABD’de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve California Üniversitesi bu sistem üzerine yeni bir çalışma yürüttü. Araştırma, uzaktan çalışmanın üretkenlik üzerindeki etkisi hakkında sezgilere aykırı sonuçlar çıkardı.
Evden çalışanların üretkenliği, ofisten çalışanlara göre %18 daha az.
Çalışmada, 235 kişilik iki küme 8 hafta boyunca çalıştı. Bilgi girişi çalışanı olan bu kümelerden biri evden, diğeri ise ofisten çalışıyordu. Yazma hızı sonuçlarında ise konuttan çalışanların ofisten çalışanlara göre daha hızlı yazıldığı tespit edilmiştir. %18 daha az verimli çalışma görülen. Ofiste çalışanlar 9-5, evde çalışanlar ise toplam 35 saat çalıştı. Evdeki insanlar ne zaman çalışacaklarını seçebilirdi.
Ayrıca araştırma, daha az üretken bireylerin ev eksenli çalışma sistemini de inceledi. daha çok tercih edersin da ortaya çıktı. MIT’den Profesör David Atkin, bu kişilerin daha az üretken olduklarını bilmelerine rağmen evden çalışmayı tercih edebileceklerini belirtiyor; Çocuklarına bakmak için evde olmalarını gerektiren durumlar olabileceğini belirtti. Bu gereksinimlerin de dikkatlerini dağıtabileceğini söyledi.
Atkin’e göre hem ofiste verim almanın hem de evden çalışma isteğini gerçekleştirmenin yolu hibrit işletim sistemi . Belirli günlerde ofise gelmeyi gerektiren hibrit çalışma sisteminin günümüzde fazlasıyla popüler olduğunu biliyoruz. Birçok firma artık tüm konut veya ofis yerine bu sistemi tercih ediyor.
Daha önce yapılan bazı araştırmalar, evden çalışmanın iş/yaşam istikrarını iyileştirdiğini, üretkenliği artırdığını ve çalışanları daha memnun ettiğini göstermiştir. Ancak yeni araştırmalar bunun tam olarak doğru olmayabileceğini gösteriyor.