Haber

İlk Kez Bir Türk Kara Listede: Türkiye’de Yatırım Yapan Dev Fona Dünya Bankası’ndan Ceza!

Türkiye’de de büyük yatırımlar yapan Abraaj Capital fonlarının iflası, Dünya Bankası tarihinde ilk Türk’ün kara listeye alınmasına neden oldu.

Dubai merkezli Abraaj Capital, sağlıktan gıdaya, bankacılıktan yatlara birçok alanda Türkiye’ye 1 milyar doları aşkın yatırım yaptı.

Abraaj hakkında soruşturmalar 2018 yılında başladı. Kurucusu Arif Naqvi ve birçok yöneticisi gözaltına alındı, davalar açıldı.

İddiaların ortasında Bill & Melinda Gates Vakfı ve Dünya Bankası gibi yüz milyonlarca dolarlık dev kurumlar Abraaj tarafından kötüye kullanıldı ve kurumlar heba edildi.

Naqvi’nin imzaladığı 218 milyon dolarlık çek karşılıksız çıktı.

Naqvi, karşılıksız çekler nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ocak 2023’te Dubai, tarihinde bir rekor olan 135 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde yasaklanan Abraaj’ın yöneticilerinden Mustafa Abdel-Wadood da 1.9 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Penaltılar bununla da kalmadı. Geçtiğimiz günlerde Abraaj’ın üst yönetiminde yer alan bir Türk bankacı ilk kez kara listeye alındı. Dünya Bankası, fonun üst düzey yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara listeye aldı.

Kerim Ülker’e göre dünyada, kararla birlikte Dünya Bankası artık Selçuk Yorgancıoğlu ve yönetimindeki kurumlara finansman sağlamayacak ve yatırım yapmayacak. Ceza 2 yıl geçerli olacak. Dünya Bankası’nın bu kararı, diğer uluslararası kuruluşların da benzer adımlar atması için emsal teşkil edebilir.

Yorgancıoğlu, başta ABN Amro olmak üzere birçok değerli finans kuruluşunda yöneticilik yaparken, Abraaj’a katılmadan önce Deutsche Bank’ın Türkiye’de CEO’suydu.

Yorgancıoğlu’nun kararı, Dünya Bankası tarihinde ilk kez bir Türk yöneticinin kara listeye alınmasına işaret ediyor.

Dubai merkezli Abraaj Capital, Acıbadem Hastanesi ve Yörsan gibi Türkiye’deki birçok değerli şirkete yatırım yaparken, küresel yatırımları 14 milyar doları buldu.

Dünyanın en büyük risk sermayesi şirketlerinden biri olan fon, 2008 yılında Türkiye’deki Acıbadem Hastaneleri’ne ortak oldu ve 2011 yılında hisselerini sattı.

Fibabank ve Hepsiburada.com’un azınlık hisselerini de satın alan şirket, Yörsan’ın da çoğunluk hissesine sahipti.

2018’de iflas savunması yapmak zorunda kalan Abraaj, borçlarını ödemek için 6 milyar dolarlık varlık ortaya koydu. Ancak çabaları sonuç vermeyince tasfiye sürecine girildi.

Wall Street Journal, Abraaj’ı o sırada “kayıtlardaki en büyük risk sermayesi iflası” olarak nitelendirdi.

Abraaj Capital’in kurucusu Arif Naqvi, eski bir çalışanını “İlham verici bir kapitalizm anlayışına sahipti” şeklinde özetlerken, yoksul ülkelerdeki refah düzeyini artırma sözü verdi.

Pakistan vatandaşı olan Naqvi, ülkesi için 100 milyon dolarlık bir yardım vakfı kurmuş ve Taliban saldırılarından kaçan öğrencilere fon sağlamıştı.

Bazı eski şirket çalışanları ve yatırımcılara göre, lüks bir hayat yaşayan Abraaj Capital kurucusu Naqvi’nin iflası, toplanan fonların kişisel harcamalara aktarılmasından kaynaklanıyordu.

Naqvi, fonları asla uygunsuz kullanmadığını belirterek, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

ihsangazihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu